full screen background image
modern-calor2-500x375

Conducerea Modern Calor a fost ​trimisă în judecată de procurorii DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Suceava au au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane cu funcţii de conducere de la Modern Calor, precum şi angajaţi ai Elsaco Electronic, pentru presupuse fapte de corupţie.

Printre cei 7 inculpaţi se află foşti şefi şi actuali directori din cadrul Modern Calor SA Botoşani, doi angajaţi ai societăţii de termoficare, dar şi salariaţi ai firmei Elsaco.

Potrivit anchetatorilor, în 2013 Modern Calor SA ar fi semnat un contract de prestări servicii cu o asociere de firme, al cărei lider era Elsaco Electronic SRL. Contractul viza lucrările de mentenanţă a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare), însă o parte dintre plăţi ar fi fost efectuate fără prestarea serviciilor. Potrivit unei prime evaluări întocmită de anchetatori, prejudiciul ar fi de peste 3,2 milioane de lei. Dosarul a fost trimis spre judecată Tribunalului Botoşani.

Persoanele fizice şi juridice trimise în judecată sunt:

SANDU FLORIN, director general al SC Modern Calor SA Botoșani, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,

DIACONU ION, la data faptei director tehnic și împuternicit al directorului general al SC Modern Calor SA şi AGAPIE DENISIA – PAULA, director economic pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu,

SC ELSACO ELECTRONIC SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,

ANGHELACHE AURELIAN și BUTNARU OVIDIU, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu,

PUFLEA CRISTIAN, la data faptei șef atelier exploatare furnizare dispecerat şi URSACHE CLAUDIU-MIHAI, la data faptei șef serviciu financiar contabil în cadrul SC ModernCalor SA Botoșani pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Potrivit anchetatorilor, la data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA și o asociere de firme al cărui lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și la un preţ supraevaluat, a fost încheiat ”Contractul de mentenanţă preventivă şi mentenanţă corectivă pentru două module de cogenerare…”, documentul respectiv fiind semnat și de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoșani.
Mai mult, asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii. Ulterior, între asocierea respectivă și furnizorul celor două module de cogenerare (autorizat de producător să presteze activități de service pe teritoriul României) a fost încheiat un contract de mentenanță, având același obiect, însă la un preț inferior celui care urma să fie achitat de beneficiarul final SC Modern Calor SA.
În același context, în perioada 21.06. – 15.10.2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.524,86 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpații Sandu Florin, Diaconu Ion și Agapie Denisia-Paula deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului indicat ca și temei al obligațiilor de plată, aspecte inserate în mod vizibil în cuprinsul facturilor).
Aportul la aprobarea la plată a celor trei facturi și l-au adus și inculpații: Ursache Claudiu-Mihai, care a acordat viza de control financiar preventiv, și Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.
Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în patrimoniul SC Modern Calor în sumă de 2.364.449,60 lei, sumă care reprezintă în acelaşi timp un folos necuvenit pentru asocierea de firme menționată mai sus.

„În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Sandu Florin,  Diaconu Ion,  Puflea Cristian, Anghelache Cristian și Butnaru Ovidiu – Dumitru. Aceeași măsură s-a dispus asupra a 6.955 părți sociale reprezentând capitalul total social subscris, integral vărsat, al inculpatei SC Elsaco Electronic SRL Botoșani și asupra a 75 părți sociale pe care aceeași inculpată le deține în calitate de asociat la o altă firmă”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

Comentarii

Comentarii
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza