full screen background image
pasca domneasca

AUDIO/DIMINEŢI ANIMATE: Pasca, desertul tradiţional de Paşte

Pentru creștini, Pasca este cea mai importantă coptură rituală a Paștelui.

Se coace în forme rotunde, cu împletituri de jur împrejur și neapărat, pe mijloc se așează semnul Crucii.

Cea mai frumoasă se aşează la loc de cinste, în coşul cu bucate pe care creştinii le duc în noaptea de înviere la biserică, pentru a fi sfinţite.

O astfel de pască este Pasca Domnească. I se spune așa pentru că este plămădită după o rețetă autentică, moștenită de la bunici, pentru că are gustul copilăriei.

Rețeta a trecut, din cuptorul bunicii, în cuptoarele moderne, așa încât, înaintea sărbătorilor, pe mesele botoșănenilor ajung sute de tone de cozonac și pască domnească.
Prof. Laura Tocariu, şeful secţiei de etnografie din cadrul Muzeului Judeţean, explică semnificaţia acestui produs, iar Doina Andrei, şeful laboratorului S.C. Cozonac Domnesc, dezvăluie secretelul pentru care botoşănenii preferă, pe masa de sărbători, Pasca Domnească:

ARTICOLE ASEMANATOARE

Comentarii

Comentarii