full screen background image
slider DECEMBRIE 89

MAREA SCHIMBARE – Decembrie 1989 – UN NOU SERIAL LA RADIO VIVA FM

Evenimentele din decembrie 1989 au însemnat nu numai schimbarea fundamentală a regimului politic din România, cu implicații directe asupra vieții sociale, ci și instaurarea unei noi ordini la nivel european și mondial.

Prăbușirea comunismului în țările din Europa de Est a determinat modificări importante, care până atunci nu erau nici măcar bănuite de locuitorii din lagărul comunist.

Tocmai de aceea rememorarea cauzelor și efectelor evenimentelor de la sfârșitul anului 1989 ne ajută să înțelegem mai bine vremurile pe care le trăim acum.

În perioada 30 noiembrie – 22 decembrie, Radio VIVA FM vă oferă serialul MAREA SCHIMBARE : DECEMBRIE 1989 realizat de Narcisa Marian și Bogdan Diaconița pe baza mărturiile participanților la evenimente, a informațiilor mass-media, studiilor realizate de istorici și cercetărilor instituțiilor abilitate.

Un serial care nu își propune să identifice eroi și vinovați, ci să prezinte concis și nepărtinitor zbuciumatul sfârșit de an 1989.

 

Episodul 1

Pe 4 decembrie 1989 are loc, la Moscova, întrunirea conducătorilor ţărilor membre ale Tratatului de la Varşovia.  Ședința venea la numai o zi de la încheierea dialogului istoric de la Malta, dintre președintele URSS MIHAIL GORBACIOV și cel al Statelor Unite GEORGE BUSH.  NICOLAE CEAUȘEȘCU era informat de generalul IULIAN VLAD, șeful Departamentului Securității Statului, că cei doi președinți s-au pus de acord asupra schimbărilor de regim politic din estul Europei.

Ședința din capitala URSS debutează cu un act de condamnare a episodului Cehoslovacia 1968, atunci când trupele Tratatului ( cu excepția României ) au invadat o țară care dădea firave semne de liberalizare.  Tocmai din acest motiv CEAUȘESCU refuză să semneze comunicatul final.  Discuțiile continuă într-o notă de opoziție între președinții URSS și României, acesta din urmă reproșând abandonarea principiilor marxist-leniniste și capitularea în fața imperialismului. De cealaltă parte, GORBACIOV repetă, în limbaj diplomatic, că Uniunea Sovietică nu mai este dispusă să intervină militar în alte state pentru apărarea socialismului.  Mesajul este cât se poate de clar, pentru că de numai câteva luni se încheiase retragerea trupelor sovietice din Afganistan.   Adevărul cunoscut acum, peste ani, este mult mai prozaic decât zvonurile care au circulat intens : în decembrie 1989, după câțiva ani de perestroika, Moscova nu mai deținea controlul asupra economiei care se prăbușea constant, sub cheltuielile tot mai mari ale complexului militar strategic.  Așa încât o schimbare economică de esență era obligatorie, tocmai pentru a preveni colapsul social.  În acest context poate fi încadrată și solicitarea lui GORBACIOV de a impune țărilor comuniste plăți în valută pentru importurile de petrol și gaze naturale din URSS.  Una dintre țările vizate era România, care deținea o industrie mare consumatoare de materii prime și care nu reușea să valorifice produsele la prețuri competitive pe piața mondială.

Dar toate aceste idei păreau a fi prea puțin acceptate de către NICOLAE CEAUȘEȘCU.   În avionul de întoarcere de la ședința Tratatului de la Varșovia, pe 4 decembrie 1989, el dă directive primului ministru CONSTANTIN DĂSCĂLESCU să crească volumul exporturilor și să instituie o disciplină mai mare în unitățile de producție.  Și, la fel ca după fiecare deplasare externă, convoacă pentru a doua zi Biroul Permanent al Comitetului Politic Executiv.

Te invităm să ne asculți live în fiecare zi la orele: 9:40, 14:40 și 17:40.

EPISODUL 2

Ședința de la Moscova a președinților țărilor membre ale Tratatului de la Varşovia are urmări rapide.  Înțelegerile BUSH – GORBACIOV trag semnalul de alarmă în rândul liderilor de partide comuniste, CEAUȘESCU realizând că președintele sovietic pune sistemul la grea încercare.  Acesta este principalul mesaj în ședința Comitetului Politic Executiv din 5 decembrie 1989, acolo unde CEAUȘESCU, secondat de soția lui – ELENA, lansează acuzații directe la adresa lui GORBACIOV.  Rivalitatea dintre cei doi nu mai este trecută sub tăcere nici măcar de dragul aparențelor.  Jurnalul zilnic al Cancelariei indică faptul că membrii Comitetului Executiv s-au întrunit de două ori în ziua respectivă, o dată la amiază și apoi seara, fără a se menționa explicit temele de discuție.

Oricum, este un semn că relațiile politice și economice dintre România și URSS traversează un important impas, care nu mai poate fi acoperit de intensificarea schimburilor economice cu Europa de Vest.  La finalul zilei, CEAUȘESCU dă indicații pentru ca o parte din concluziile întâlnirii să fie aduse la cunoștința membrilor Guvernului, așa cum obișnuiește după vizitele în străinătate.

Un alt lucru care trebuie remarcat este că, în încercarea de a mai aplana o serie din nemulțumirile tinerilor, CEAUȘESCU decide majorarea burselor studenților cu10 %, în contextul în care condițiile de trai din cămine se degradează continuu.  Ziua de 5 decembrie 1989 se încheie cu mari frământări pentru NICOLAE CEAUȘESCU.

EPISODUL 3

Pe 6 decembrie 1989, la numai 2 zile de la încheierea întâlnirii cu liderii comuniști din Tratatul de la Varșovia, președintele URSS MIHAIL GORBACIOV are discuții, la Kiev, cu președintele Franței, FRANCOIS MITTERAND.  Recenta deschidere a arhivelor franceze indică dezbateri aprinse referitoare la unificarea Germaniei pe cale pașnică, dar numai după ce toate regimurile comuniste vor avea noi conducători.   Unii istorici pun pe seama acestei întâlniri luarea deciziei finale de înlăturare a lui NICOLAE CEAUȘESCU pe cale violentă, cei doi șefi de stat fiind convinși că liderul romăn nu va renunța la funcție de bunăvoie.

Informațiile pe care le avem acum arată că între URSS și țările din vest a existat conlucrare informativă și militară, Franța deplasând pe teritoriul Ungariei, până la granița cu România,  grupuri de comando care să intervină dacă situația ar fi degenerat.

Dar ziua de 6 decembrie 1989 este importantă și dintr-un alt punct de vedere.  Abia întors de la Moscova, EGON KRENZ ( succesorul lui ERICH HONECKER în fruntea RDG ) își prezintă demisia după numai 2 luni de mandat.  Locul lui este luat de MANFRED GERLACH, președinte al Partidului Liberal-Democrat.

Procesul de unificare a celor două state germane este în plină desfășurare : firmele din RFG se asociază cu cele din RDG, oamenii de știință și cultură din ambele state desfășoară acțiuni comune, iar partidele din vest își constituie organizații în est.  Între cele două state nu mai există granițe, călătoria este liberă în tot spațiul german.

Doar NICOLAE CEAUȘESCU continuă să creadă că se bucură de popularitate în rândul românilor și că poate să țină piept schimbărilor care vin ca un tăvălug.

EPISODUL 4

Ziua de 7 decembrie 1989 rămâne în istorie prin faptul că aduce un nou ambasador american la București.  ALAN GREEN JR. evocă, în discursul său de prezentare în fața președintelui NICOLAE CEAUȘESCU, „tradiţionalele raporturi dintre cele două ţări”, apreciind că “există posibilităţi pentru dezvoltarea acestora în viitor”.   În realitate, schimburile economice dintre cele două state se află într-un declin accentuat, cauzat și de retragerea, de Statele Unite, a clauzei națiunii celei mai favorizate  acordată ani la rând României.

Trecând în alt plan, Comitetele locale de partid organizează, în centrele universitare, plenare lărgite ale asociaţiilor studenţilor comunişti.  Tinerii își exprimă „cele mai vii mulţumiri şi profunda recunoştinţă” pentru majorarea cu 10 % a burselor, acestea ajungând între 685 şi 880 lei.

Agenda de lucru din cancelaria lui NICOLAE CEAUȘESCU reține și faptul că, pe 7 decembrie 1989, forurile conducătoare ale Partidului Comunist Român din județe sunt solicitate ca și numele ELENEI CEAUȘESCU să fie menționat laudativ pentru “contribuţia re­­marcabilă adu­să la înflorirea ştiinţei” şi pentru “atenţia acor­dată formării multilaterale a elevilor şi studenţilor, creşterii şi educării co­mu­nis­te a tinerei generaţii”.

În judeţul Suceava continuă lucrările de perfecţionare a reţelei telefonice şi de îmbunătăţire a servi­c­iilor oferite populaţiei.  Mai exact, sunt finalizate lucrările de extindere a centralei telefonice automate din Fălticeni cu încă o mie de linii, iar centrala telefonică din Gura Humorului este conectată la sistemul automat interurban.

La finalul zilei, CEAUȘESCU are o mulțumire : primește sute de mesaje de felicitări din partea oamenilor muncii din țară cu ocazia deschiderii Întreprinderii de Rulmenți din Slatina.

EPISODUL 5

Ziua de 8 decembrie 1989 este oricum, numai liniștită nu !  Un grup de câțiva studenți din București își confecționează pancarte și strigă lozinci anticeaușiste în centrul Capitalei, în scurt timp fiind ridicați de milițieni.  Ancheta care urmează, coordonată de Securitate, arată că acțiunea lor a fost determinată de condițiile grele de trai și că nu au avut legături cu alte grupuri de disidenți.  Tocmai pe acest lucru se bazează și protestatarii, care spun anchetatorilor că nu consideră că au încălcat vreo lege, deoarece dreptul la proteste este garantat prin Constituție.  Merită să ne reamintim numele lor, chiar dacă astăzi nu ne mai spun nimic : MIHNEA PARASCHIVESCU, GRAȚIAN VULPE și DAN CĂPRARIU.  După un proces rapid, toți sunt internați într-un spital de psihiatrie.

La nivel european și mondial, imaginea României este total defavorabilă.  Televiziunile străine prezintă imagini de la Congresul 14 al Partidului Comunist Român ( la care NICOLAE CEAUȘESCU fusese reales ) în antiteză cu schimbările conducerilor din țările est-europene.  Președintele român este numit în mod obișnuit tiran și dictator, jurnaliștii comparând sistemul lui cu cel instaurat de STALIN după al doilea război mondial.

Aflat în conflict deschis cu președintele URSS MIHAIL GORBACIOV, CEAUȘESCU căută ajutor economic în Asia. Tocmai de aceea confirmă președintelui RAFSANJANI vizita de lucru în Iran, care va avea loc peste exact 10 zile.  Dorința lui CEAUȘESCU este de a importa gaze naturale și petrol, la schimb România urmând să exporte cereale și utilaje.

Privind retrospectiv, aceasta avea să fie și ultima vizită a lui CEAUȘESCU.  Dar, pe 8 decembrie 1989, el nu are de unde să știe acest lucru…

EPISODUL 6

Deși sâmbătă, ziua de 9 decembrie 1989 este plină pentru liderul comunist NICOLAE CEAUȘESCU.  Dimineață, el prezidează o ședință cu mai mulți membri ai Comitetului Politic Executiv, în cadrul căreia, potrivit celor însemnate în agenda Cancelariei, discută probleme economice interne.

La orele amiezei este consemnată vizita de un sfert de oră a ministrului Sănătății, VICTOR CIOBANU, care îi asigură și tratament contra diabetului președintelui comunist.  Ca fapt divers, medicii care îl tratează pe CEAUȘESCU nu au voie să facă referințe scrise la starea de sănătate a șefului de stat în vârstă de 71 ani.

În aceeași zi, el are discuții și cu secretarul cu propaganda ILIE MATEI, dar agenda prezidențială nu consemnează subiectul dezbătut.  Același MATEI are apoi o discuție separată cu ELENA CEAUȘESCU, semn că trebuie să fi fost ceva important pentru cuplul prezidențial.

O întâmplare neprevăzută pune pe jar structurile Departamentului Securității Statului – în Bucureşti se desfășoară „Cvadrienala artelor decorative”, organizată de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste şi de Uniunea Artiştilor Plastici.  Printre operele care oglindesc „preocuparea plasticienilor de a găsi noi modalităţi de înfrumusețare a spaţiului cotidian” se strecoară și un carton de dimensiunea unui tablou, pe care este scris cu carioca  Jos Ceaușescu !

Deși ancheta care urmează este extrem de exigentă, cu zeci de persoane audiate, nu este depistat autorul.  Și, lucru curios, criticul nu va ieși la iveală nici după 1990, ceea ce îi va face pe unii istorici să afirme că a fost vorba de o implicare din afara României. 

EPISODUL 7

10 decembrie, Ziua internaţională a drepturilor omului, este sărbătorită în 1989 prin omagii aduse „operei paci­fi­catoare” a lui NICOLAE CEAUȘESCU.   Presa ridică în slăvi „grija permanentă faţă de om și față de cuceririle revoluționare”.  Asta pe plan intern, pentru că în străinătate statul român este acuzat tot mai intens pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.  Practic, liderul comunist este criticat atât de Statele Unite și țările capitaliste din vestul Europei, cât și de noile conduceri din estul continentului, toțialiați ai liderului sovietic MIHAIL GORBACIOV.

În aceeași zi, un pastor reformat de etnie maghiară din Timișoara, LASZLO TOKKES, îi anunţă pe credincioşi, la slujba de duminică, să vină peste 5 zile să vadă cum va fi evacuat din locuință.  Este vorba despre o evacuare decisă de Judecătoria locală, în urma cererii Episcopiei Reformate Oradea, proprietarul clădirii.  TOKKES este astfel sancționat pentru că refuzase controlul financiar, dictându-se o mutare disciplinară la o parohie din județul Sălaj.  Decizia de mutare expirase în septembrie, așa încât, potrivit legii, pastorul reformat putea fi oricând evacuat din locuința care aparținea Episcopiei.

În cealaltă parte a țării, grănicerii de la frontiera cu Republica Sovietică Socialistă Moldovenească raportează creșterea consistentă a intrărilor turiștilor, de obicei aceștia declarând că doresc să ajungă în Iugoslavia sau Ungaria pentru a face comerț.  Securitatea încearcă să țină sub control traseul acestora, dat numărul mare al mașinilor îngreunează considerabil urmărirea.

Și tot pe 10 decembrie 1989, în zi de odihnă, CEAUȘESCU participă la ultima vânătoare, în pădurea Ogarca din județul Giurgiu. Timp de 3 ore, el trage după fazani și sigur a avut în ce, organizatorii eliberând în pădure 5 mii de păsări.  Vânătoarea se încheie cu tradiționalul foc în jurul căruia participanții mănâncă pui la frigare și beau vin roșu.  Coordonatorul acțiunii, VASILE CRIȘAN, va scrie peste ani, într-o carte, că “CEAUȘESCU era îmbătrânit, slăbit, îți lăsa impresia unui om sfârșit fizic. Era ca un om speriat, hăituit, care își căuta refugiul”. 

EPISODUL 8

Pe 11 decembrie 1989 televiziunea maghiară difuzează imagini din Timișoara avându-l în prim plan pe pastorul reformat LASZLO TOKKES.  Acesta cere sprijin pentru a nu fi mutat din comunitatea religioasă pe care o conduce, așa cum a decis Judecătoria, la propunerea conducerii comuniste.  În oraș lumea începe să vorbească despre opoziția pe care TOKKES o arată regimului.

În paralel, la frontiera cu Ungaria se intensifică un fenomen bizar.  Dacă până acum numărul celor care treceau ilegal granița creștea în fiecare săptămână, ultimele zile aduc un fenomen invers : zeci de români sunt returnați de grănicerii maghiari, fără a fi prea afectați de revenire.  Departamentul Securității Statului intră pe fir, iar concluziile nu sunt deloc liniștitoare : majoritatea persoanelor returnate au fost pregătite într-o fostă cazarmă militară din Ungaria în tehnici de diversiune și proteste de stradă, fiind vizată răsturnarea regimului CEAUȘESCU.  Pentru a verifica informațiile, Securitatea își trimite proprii oameni în țara vecină, aceștia confirmând pregătirile paramilitare.

Tot din Ungaria sosește vestea că organizaţia România liberă, creată la Budapesta de timișoreanul MARIAN ROȘCA, propune un Guvern în exil, dar fără a face nominalizări.  După 1990, ROȘCA va recunoaște că fusese recrutat şi instruit de instructori profesionişti, fără să insiste asupra subiectului.

În aceeași zi, 11 decembrie 1989, ELENA CEAUȘESCU participă la deschiderea Plenarei Comitetului Central al PCR.  Potrivit agendei de lucru, ea se află în sală timp de numai 5 minute, adică exact cât este necesar pentru ca ziariștii să o filmeze.  Participanții la ședința respectivă avizează planurile de dezvoltare economică pentru anul 1990 și ascultă o informare a lui NICOLAE CEAUȘESCU cu privirea la ședința de la Moscova a Tratatului de la Varșovia.  O informare citită în obișnuitul limbaj de lemn, un adevărat chin pentru auditoriu, obligat să reziste câteva ore în Sala Palatului.

EPISODUL 9 

Ziua de 12 decembrie 1989 confirmă primele rezultate ale cercetărilor de la frontiera cu Ungaria, derulate de Securitate.  Transfugii returnați în număr mare blochează practic camerele amenajate la batalioanele de grăniceri. În afară de recidiviști, mai sunt cazate acolo persoane declarate decedate de autoritățile din România, ceea ce înseamnă cazuri clare de substituirede identitate.  Luați tare de anchetatori, unii dintre cei returnați recunosc că, după un stagiu de pregătire în Ungaria, au primitmisiunea să ia legătura cu anumiţi indivizi din Timişoara şi cu alți transfugi întorşi în ţară.

De la timişoreni urmau să primească indicaţii exacte : când va avea loc acţiunea pentru care fuseseră recrutaţi, unde și cine îi va conduce.  Aici intervine un element interesant : din cauza unei comunicărideficitare, colonelul PETRE TEACĂ,  comandantul trupelor de grăniceri, decide de la sine putereeliberarea tuturor acestor persoane, lucru care îl va înfuria pe șeful Marelui Stat Major, ȘTEFAN GUȘĂ. Iese un scandal uriaș, NICOLAE CEAUȘESCU hotărând să pună în aplicare o intenţie mai veche a sa :trecerea trupelor de grăniceri din componenţa Ministerului Apărării în cea a Ministerului de Interne.

Șeful de cabinet SILVIU CURTICEANU istorisește, într-una din cărțile scrise după 1990, că liderul de la Bucureşti se temea din ce în ce mai mult de acţiunea agenturilor străine, mai ales după ce șeful Securității, generalul IULIAN VLAD, l-a informat că, la reuniunea Comisiei Economice Europene de la Stasbourg, s-a discutat problema Transilvaniei.  Sensul dat de VLAD informațiilor prezentate este că, înurmătoarea perioadă, se pregătesc mișcări revizioniste de amploare în Ardeal, posibil urmate deintrări de trupe străine. 

Și tot pe 12 decembrie 1989 continuă lucrările Plenarei Comitetului Central al PCR, prilej de noi planuri pentru creșterea productivității muncii în industrie și agricultură.  Una dintre măsurile votate este acordarea pentru toți salariații a unor premieri la final de an, în valoare totală de 1,7 miliarde lei.  În medie, un angajat ( inclusiv cei din unitățile care funcționează cu pierderi ) urma să primească aproximativ 200 lei.

EPISODUL 10 

13 decembrie 1989 rămâne în istoria recentă drept ziua în care președintele NICOLAE CEAUȘESCU primește de la șeful Departamentului Securității Statului, generalul IULIAN VLAD, o informare în care se menţionează că Administraţia Statelor Unite a comunicat aliaţilor din NATO că ,,evenimentele din Europa de Est se desfăşoară cu rapiditate” și că „este necesară o coordonare între statele membre NATO pentru controlarea situaţiei”. Documentul precizează că regimul comunist din România refuză să se reformeze, iar Securitatea împiedică total constituirea unei aripi reformatoare în interiorul Partidului Comunist şi al unei opoziţii politice în societate.

Analiştii Centrului Român de Informaţii Externe prevăd că Statele Unite se vor concentra îndeosebi asupra situaţiei din Uniunea Sovietică, urmând ca Republica Federală Germană şi Marea Britanie să se ocupe de problemele legate de Republica Democrată Germană, Polonia și Cehoslovacia, iar Franţa şi Italia de cele privind Ungaria, Bulgaria şi România. Ofiţerii de informaţii atrag atenţia că ,,Ungaria pregăteşte un amplu plan pentru provocarea de demonstraţii ale minorităţii maghiare în unele localităţi din Transilvania şi chiar la Bucureşti”.

Pe 13 decembrie 1989 intră în alertă și Securitatea județului Iași : peste 100 de localnici primesc în cutiile poștale sau direct pe stradă fluturași prin care sunt chemați să participe la demonstrații contra regimului ceaușist, prima fiind programată a doua zi, iar următoarea pe 16 decembrie.  O parte din fluturași poartă semnătura FRONTUL SALVĂRII NAȚIONALE, iar o altă parte FRONTUL POPULAR ROMÂN.

Securitatea și Miliția se mobilizează rapid și reușesc să depisteze autori : economistul ȘTEFAN PRUTIANU, inginerii VASILE VICOL și AUREL ȘTEFANACHI și scriitorul CASIAN SPIRIDON, toți fiind reținuți și anchetați pentru acţiuni de propagandă împotriva orânduirii socialiste. Până când fac declarații complete, ei sunt supuși violențelor fizice de către anchetatori.

În aceeași zi, manifeste anti-CEAUȘESCU sunt depistate la Cluj-Napoca, Baia Mare și Carei, precum și în mai multe trenuri care circulă prin Ardeal.  În plus, locuitorii marilor orașe primesc telefoane anonime în care sunt îndemnați să iasă în stradă pentru a protesta.   Se pregătește aprinderea fitilului Revoluției române !

ARTICOLE ASEMANATOARE

Comentarii

Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza