full screen background image

Traficanţi din ce în ce mai inventivi

6         Contrabanda cu ţigări a dezvoltat imaginaţia infractorilor. Potrivit Poliţiei de Frontieră, se mențin în continuare modalitatile de introducere ilegala a țigaretelor în țară prin trecerea peste râul Prut folosind mijloace plutitoare, saci de polietilenă sau unelte de pescuit, dar şi pe la frontiera terestră.

În punctele de trecere tendinţa este de a introduce ţigările in Romania, fie disimulat, ascunse in interiorul altor produse permise la intrare sau pentru care există documentele necesare, disimulate pe corp, ascunse în autovehicule ale căror caracteristici tehnice existente din fabricaţie sunt modificate artizanal sau special confecţionate (bara de protectie, roata de rezerva, rezervor, banchete, portiere), urmând a fi distribuite şi comercializate în oraşele limitrofe frontierei de stat sau în diferite zone din ţară.

Numărul ţigaretelor descoperite in punctele de trecere folosind aceste metode de introducere diferă de la câteva sute de ţigarete la câteva zeci de mii. În toate situaţiile când sunt descoperite spaţii special amenajate în care sunt ascunse ţigarete cu scopul de a fi introduse in ţară, mijloacele de transport folosite, sunt confiscate, indiferent de cantitate.

Numărul de pachete de ţigări descoperite în anul 2015 (204.085 pachete tigari in valoare de 1,9 milioane de lei) este mai mare faţă de anul 2014 cu 4.000.

Ca factor de noutate, cetățeni de origine R. Ucraina (unii chiar cu dublă cetățenie) renunță la intermediarii români urmărind obținerea unor foloase materiale mai consistente şi pentru a face cât mai greoaie descoperirea/prinderea lor.

Ţigările sunt aduse până în zona de frontieră, preluate, transportate și valorificate de cetățenii R. Ucraina, aceștia folosind în activitatea infracțională mașini închiriate sau cumpărate din alte state (Bulgaria, Marea Britanie, Lituania) și utilizând numere de înmatriculare expirate, false sau falsificate.

Comentarii

Comentarii