full screen background image

Criza deşeurilor se repetă din 2 în 2 ani: există spaţiu în rampe, dar si carenţe de gestionare

Comisiile de control aprobate prin Comitetul Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă au constatat că există spaţiu suficient pentru deblocarea crizei deşeurilor, pe platformele de gunoi din Darabani şi Botoşani, însă soluţionarea problemei apărute depinde de o serie întreagă de impedimente ce decurg din procedurile de avizare sau acorduri ale autorităţilor locale.

Concret, staţia de transfer din Municipiul Botoşani are o capacitate disponibilă de cca. 20.000 de tone, fiind ocupată în proporţie de maxim 30%, iar cea din Darabani are o capacitate disponibilă de peste 16.000 de tone. Însă pentru a putea fi folosite, cele două locaţii au nevoie de acceptul autorităţii locale a Municipiului Botoşani, respectiv de autorizaţia de mediu ce va fi emisă, pentru staţia din Darabani, pe 25 mai.

În opinia prefectului, situaţia de faţă scoate la lumină o carenţă serioasă a modului în care au fost gestionate situaţiile de urgenţă în domeniul deşeurilor. Pentru a nu se ajunge la astfel de blocaje, autorităţile responsabile de protecţia mediului trebuiau să asigure un spaţiu pentru deşeurile ce, la un anumit moment dat, nu pot fi depozitate pe platformele ce funcţionează la nivelul judeţului.

Crize similare privind lipsa spaţiului de depozitare a deşeurilor au fost atât în 2012, cât şi în 2014.
Pentru soluţionarea cât mai rapidă a problemei create, prefectul se va adresa Ministerului Mediului şi instituţiilor din subordine, pentru obţinerea unei autorizări temporare pe una dintre locaţiile disponibile de depozitare a deşeurilor provenite din mediul rural, care să poată fi folosită în situaţii de urgenţă. După depăşirea acestor situaţii, operatorii aflaţi impas ar avea obligaţia de a reloca deşeurile şi de a curăţa zona, readucând-o la starea iniţială.

Comentarii

Comentarii