full screen background image

România nu va semna acordul economic UE-Canada

canadian-flag

România a reiterat, la Luxemburg, că „nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE – Canada”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, poziția României a fost comunicată de secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, care a participat, ieri, 1 la Consiliul Afaceri Generale (CAG).

Înţelegerea ar trebui semnată până la finalul acestei luni, dar există în continuare tensiuni. România a spus că se va opune, dacă Guvernul de la Ottawa nu va elimina vizele pentru cetăţenii români.

Românii şi bulgarii sunt singurii cetăţeni ai UE care nu pot intra liber pe teritoriul Canadei. Ambele țări au amenințat că vor bloca ratificarea acordului, care ar aduce importante avantaje economice pentru ambele tabere, dacă vizele nu sunt ridicate.

Un parlament național ar putea să refuze să ratifice acordul iar votul său ar avea efectul unui veto.

Vizele pentru toți bulgarii ar urma să fie ridicate total până la sfârşitul anului viitor, însă, termenul s-ar putea prelungi până la 1 mai 2018.

Cât despre România, premierul Dacian Cioloş a spus acum două săptămâni că a primit asigurări de la omologul său canadian, Justin Trudeau, că va veni cu o propunere în privinţa vizelor.

Național – VIVA FM

Comentarii

Comentarii