full screen background image

Zilele Eminescu încep vineri, 13 ianuarie

În acest week-end la Botoșani, Ipotești, Vorona și Bălți (R. Moldova) vor avea loc acțiuni culturale care vor marca ziua culturii naționale.

Zilele Eminescu încep vineri, 13 ianuarie, cu primirea invitaţilor și jurizarea premiilor Opera Omnia şi Opus Primum.

Sâmbătă, la ora 7.30, poeții și scriitorii invitați se deplasează la Bălţi, Republica Moldova, unde Academicianul Nicolae Manolescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Alecu Russo din Bălţi. La ora 15.00, scritorii participă, la Vorona, la o Şezătoare literară, dar și la un pelerinaj la Conacul familiei Iuraşcu şi la Mănăstirea Vorona.

Duminică, 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale va începe la ora 9.30 cu Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Botoşani pentru aprobarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani poetului laureat.

Momentul festiv va fi urmat, o oră mai târziu, de depuneri de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu din faţa Teatrului Mihai Eminescu și un Te Deum la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Ipoteşti, urmat de depuneri de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu de la Memorialul Ipotești. Un alt Te Deum va fi oficiat simultan la Biserica Uspenia.

La Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, începând cu ora 11.30 și până la ora 13.40 vor avea loc prezentări de carte, marcarea a 150 de ani de existență a Revistei Convorbiri literare, Lansarea revistei Dacia literară editate de Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi și un recital muzical şi literar susţinut de Ilinca Sârbu şi Diana Neacşu, profesoare ale Colegiului de Artă Octav Băncilă Iaşi.

Tot duminică va fi vernisată expoziţia de fotografie “Ipoteşti”. Expun participanţii la Tabăra de artă fotografică Căutându-l pe Eminescu, Ipoteşti 2016.

La ora 17.00 Sala Cinematografului Unirea, Botoşani va găzdui Gala de decernare a premiilor Opera Omnia şi Opus Primum, cu recitalul poeţilor laureaţi.

Manifestările se vor încheia cu un recital susţinut de formaţia Trei parale.

afisprogramze2017ian-b