full screen background image

Premierul Theresa May va declanşa retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Premierul Theresa May va declanşa miercuri procesul formal de retragere a ţării din Uniunea Europeană prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va însemna un salt în necunoscut şi negocieri incerte, atât pentru blocul comunitar, cât şi pentru Marea Britanie. De asemenea, invocarea articolului 50 va da start cronometrului pentru negocierea unui acord, care trebuie să fie finalizat şi ratificat până pe 29 martie 2019, scrie Reuters.

La nouă luni după ce 51,9% dintre alegătorii britanici au votat pentru Brexit, premierul May îl va informa printr-o scrisoare pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, că Marea Britanie se va retrage după 44 de ani din UE.

Reprezentantul Permanent al Regatului Unit de la Bruxelles, Sir Tim Barrow, va livra personal în jurul orei locale 12.30 (14.30 ora României) scrisoarea de invocare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

De asemenea, executivul britanic susţine că drepturile imigranţilor europeni care se stabilesc în ţară vor fi radical diferite pentru cei care au ajuns după 29 martie 2017.

Premierul May, care a făcut campanie pentru tabăra proeuropeană, va avea la dispoziţie doi ani pentru a finaliza negocierea unui acord cu Uniunea Europeană, iar diplomaţii europeni consideră deja că aceasta a dat semne de distanţare faţă de ideea unei proceduri dure de Brexit.

”Ne aflăm în pragul unui moment important pentru Marea Britanie, în timp ce vom începe negocierile care ne vor conduce spre un nou parteneriat cu Europa. Vom lua această oportunitate pentru a pune bazele unei ţări mai globale”, a declarat luni Theresa May.

De asemenea, premierul britanic are cea mai grea responsabilitate în ajunul retragerii din blocul comunitar, adică aceea de a păstra unitatea Marii Britanii în ciuda organizării unui nou referendum pentru independenţă în Scoţia şi a crizei politice din Irlanda de Nord.

May (60 de ani) trebuie să păstreze unitatea ţării în timp ce se pregăteşte pentru discuţii dificile pe finanţe, comerţ, securitate şi o serie de probleme complexe, pe care le va purta cu celălalte 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Rezultatele acestor negocieri vor determina viitorul unei economii de 2,6 trilioane de dolari, a cincea cea mai mare din lume şi a doua din Europa. De asemenea, negocierile sunt extrem de importante pentru capitala britanică, care vrea să rămână un centru financiar global, dar riscă să piardă acest statut după Brexit.

Pentru Uniunea Europeană, pierderea britanicilor este cea mai mare lovitură dată celor şase decenii de eforturi intense pentru construirea unităţii europene, care s-a ridicat din cenuşa celui de-al Doilea Război Mondial.

Liderii europeni susţin că nu vor să pedepsească Marea Britanie. Însă, popularitatea de care se bucură pe continent formaţiunile naţionaliste şi eurosceptice înseamnă că blocul comunitar nu-şi poate permite să ofere termeni generoşi Londrei, care riscă să încurajeze alte ţări europene să urmeze calea Brexit-ului.

Agerpres

Extern – VIVA FM

Comentarii

Comentarii