full screen background image

Cauza exploziei din Primăverii: neglijenţa proprietarului

Explozia care s-a produs, vineri, într-un apartament din Botoșani a fost cauzată de un arc electric generat la pornirea hotei.

Şeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, col. Cristian Amarandei, spune că tragedia ar fi putut fi evitată dacă bărbatul care a sesizat un miros puternic de gaz ar fi aerisit locuinţa prin deschiderea geamului şi nu a hotei.

Specialiştii au mai descoperit că proprietarul tocmai schimbase cu o zi înainte racordul flexibil de la aragaz, dar nu îl asigurase cu inel de metal, aşa cum ar fi trebuit, ci cu un manşon de cauciuc, ce şi-a dovedit ineficienţa.

Incindentul putea fi evitat dacă omul ar fi apelat la serviciile unei firme autorizate, sau dacă măcar unul dintre locatarii care au simţit miros de gaz pe casa scării cu 20 de minute înainte de explozie, ar fi anunţat la 112.

Deflagraţia a afectat 5 persoane, între care un copil de 11 ani, şi proprietarului apartamentului, în vârstă de 71 de ani, care a suferit arsuri de gradele 3 şi 4 pe 50% din suprafaţa corpului.

Gheorghe Foceag a fost transferat abia sâmbătă după amiază la Clinica de arşi din Iaşi, pentru că toate spitalele de specialitate din ţară nu aveau locuri libere pentru presoanele cu arsuri grave. Pentru transportul victimei exploziei a fost solicitat elicopterul SMURD.

Alte peste 20 de persoane au fost evacuate din blocul care a fost afectat până la efectuarea unei expertize tehnice.

 

Comentarii

Comentarii