full screen background image

Guvernul va sprijini eforturile făcute pentru atragerea românilor din diaspora în țară

Guvernul va sprijini eforturile făcute pentru atragerea românilor din diaspora în țară, a declarat luni premierul Mihai Tudose, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o la Palatul Victoria cu reprezentanții proiectului RePatriot, care are ca obiectiv întoarcerea românilor în țară prin intermediul antreprenoriatului.

Potrivit unui comunicat al Executivului, reprezentanții RePatriot au cerut politici publice și un cadru legislativ favorabil pentru antreprenorii români din străinătate, arătând că 57% dintre românii din diaspora doresc să se întoarcă în țară, după cum indică un studiu.

Prim-ministrul Tudose a arătat că Executivul va sprijini eforturile făcute pentru atragerea românilor din diaspora în țară, precizând că întoarcerea lor ar fi un real progres și că sprijinul guvernamental de care este nevoie pentru ca acest deziderat să devină realitate nu trebuie să depindă de apartenența politică.

„Misiunea noastră este aceea de a ne asigura că, indiferent de culoarea politică a celor aflați la masa discuțiilor, lucrurile se întâmplă”, a spus Tudose, citat în comunicat.

Totodată, potrivit aceleiași surse, Guvernul își dorește să asigure toate condițiile pentru sprijinirea reîntoarcerii românilor din diaspora și integrării lor în țară, respectiv în mediul antreprenorial, și este interesat să creeze un cadru legislativ adaptat nevoilor lor actuale.

„În acest sens, s-a agreat menținerea dialogului dintre reprezentanții diasporei și aparatul de lucru al prim-ministrului pe marginea inițiativelor aflate în lucru și a oricăror alte idei și proiecte sustenabile pentru crearea de punți de legătură între românii din diaspora și românii din țară”, se menționează în comunicat.

Guvernul informează că în Parlament există trei proiecte de lege care au scopul de a îmbunătăți condițiile pentru românii din diaspora: un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora și un alt proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate.

La discuții au mai participat secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, și consilierii de stat Florin Vodiță, Felix Rache și Ramona Lohan.

Din delegația reprezentanților proiectului RePatriot au făcut parte Felix Pătrășcanu, lider proiect, managing partner Fan Courier; Alexandra Bădicioiu, project manager; Simina Cristea Bossennec — Head of Financial Crime Compliance Operations la HSBC Private Bank Monaco; Cristian Anastasiu, managing director Chapman Mergers&Acquisitions; Mircea Divricean, consul onorific al României în SUA, Utah și președinte și director executiv Kostopulos Dream Foundation și Michael Divricean, chief operation officer Kostopulos Dream Foundation, președinte Asociația Românilor din Utah.

AGERPRES

Național – VIVA FM

Comentarii

Comentarii