full screen background image

FOTO/VIDEO – “Suflet de român”- proiectul care a unit 5.000 de elevi pentru a sărbători Unirea!

Proiectul “Suflet de român” este iniţiat de Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” şi se desfăşoară de câţiva ani, de fiecare dată într-un mod inedit. A început cu elevii din şcoală iar anul trecut s-a extins la nivelul comunităţii locale.

Atunci,  elevii şi profesorii, având sprijinul Primăriei, Jandarmeriei şi al Poliţiei locale, vor duce “steagul luminos” pe străzile orașului, apoi în faţa instituţiilor ce reprezintă Statul Român.
În acest an, din diferite părţi ale oraşului, acolo unde sunt situate şcolile şi liceele la care învaţă elevii cooptaţi în acest proiect, au pornit peste 5.000 de luminiţe tricolore, purtate de tineri entuziaşti, lumini care ulterior au reîntregit drapelul ţării în tribunele stadionului municipal, şi care au format pe gazon, în acordurile imnului de stat, simbolul centenarului, cifra 100 corespunzătoare celor 100 de ani de la reîntregirea României Mari.


E un fel de a sărbători în avans Ziua Naţională a României, însă este şi o premieră dacă ţinem cont de numărul atâat de mare de elevi care au răspuns acestui gest patriotic, educativ, sensibil si extrem de semnificativ. În ciuda vremii care nu este tocmai prietenoasă. Însă nimic, nici măcar frigul nu a stat în calea acestor tineri de a-şi manifesta spiritul creativ, cât mai ales dovada patriotismului faţă de valorile acestei ţări.

“Gândiţi-vă prin ce au trecut eroii noştri în urmă cu 100 de ani! Merită orice efort! E incomparabil orice sacrificiu am face noi!” 

Este declaraţia Cristinei Bălăucă, profesorul coordonator, alături de o mare echipă de dascăli din municipiu, care a transformat o simplă idee într-un gest de preţuire.
Cei peste 5.000 de elevi îndrumaţi şi însoţiţi de profesorii lor au vrut să demonstreze tuturor românilor un model de unitate, de susţinere prin comunicare “luminoasă”, de identitate românească.

“I-am zis mamei mele: Ştii? Eu fac parte din istorie!

-De ce? – a întrebat mama

– Pentru că nu oricine prinde 100 de ani de la Marea Unire!”

Sunt impresiile unui elev din clasa a V-a B a de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.


În anii anteriori, elevii de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Botoşani au sărbătorit Ziua Naţională împreună cu profesorii îmbrăcaţi în costume populare, ţinând în mâini steaguri confecţionate chiar de ei, într-o horă simbolizând graniţele ţării, sau conturând harta ţării în baloane si umbreluţe tricolore.

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

Comentarii

Comentarii