full screen background image

FOTO/O viaţă în slujba monahismului românesc şi 50 de ani de stăreţie la Mănăstirea Vorona, sărbătoriţi de Preacuvioasa Maică Teofana

Momente cu adevărat înălţătoare au trăit astăzi toţi cei care au asistat la Slujba Sfintei Liturghii, oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi, la Mănăstirea Vorona.
Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 50 de ani de când Preacuvioasa Maică Teofana Scântei a preluat stăreţia lăcaşului de cult, Mănăstirea Vorona fiind cunoscută în întreaga ţară pentru modul cum a păstrat nealterată credinţa ortodoxă în perioada grea a comunismului.
După săvârşirea Sfântei Liturghii, ÎPS Teofan i-a dăruit maicii stareţe „Crucea Patriarhală pentru Stareţi şi Stareţe”, cea mai înaltă distincţie bisericească, ca semn de gratitudine din partea Patriarhiei şi a Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe.
„Următor îndemnului Sfântului Apostol Pavel, de a ne aduce aminte de lucrul credinţei voastre şi de osteneala iubirii şi de stăruinţa nădejdii noastre întru Domnul Nostru Iisus Hristos şi de a preţui după cuviinţă strădaniile şi rezultatele activităţilor de excepţie, desfăşurate în diferite domenii ale vieţii bisericeşti şi civile, în sprijinul Bisericii, pe temeiul prerogativelor conferite nouă de Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi ca semn de preţuire şi binecuvântare din partea noastră, acordăm distincţia onorifică „Crucea Patriarhală” stavrofoarei Teofana Scântei, stareţa Sfintei Mănăstiri Vorona din localitatea Vorona, judeţul Botoşani, pentru activitatea sa îndelungată, rodnică şi folositoare Bisericii şi societăţii noastre”, se arată în documentul ce a însoţit distincţia, semnat de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Prefectul Dan Şlincu a fost unul dintre mirenii invitaţi la slujbă, reprezentantul Guvernului dăruindu-i maicii stareţe un buchet de flori şi o diplomă aniversară.
„Să ştiţi că noi, toţi botoşănenii, suntem mândri că, prin contribuţia Domniei Voastre, aceste meleaguri ale Voronei simbolizează credinţa şi devotamentul faţă de aproape. Vă suntem recunoscători şi vă apreciem pentru cei 50 de ani de stăreţie la Mănăstirea Voronei, dar şi pentru întreaga viaţă dedicată monahismului românesc”, a spus Dan Şlincu.

***

Stavrofoarea Teofana Scântei s-a născut la 30 iunie 1934 în satul Chişcăreni din Săveni, judeţul Botoşani.
Are aproape 85 de ani şi de la 8 ani a îmbrăţişat viaţa mănăstirească la Mănăstirea Agafton. La 14 ani a devenit rasoforă, iar peste un an, în 1949, cu binecuvântarea Mitropolitului Sebastian Rusan, a fost mutată la Mănăstirea Râşca, de unde a fost alungată în urma decretului comunist de lichidare a mănăstirilor.
A ajuns să muncească la Filatura de in şi cânepă din Fălticeni iar la 10 ianuarie 1969, maica Teofana Scântei a fost numită stareţă a Mănăstirii Vorona, redeschisă cu un an în urmă, și pe care a reabilitat-o și redat-o circuitului monahal și turistic-ecumenic.

În cei 50 de ani au fost restaurate trei biserici, construite trei case monahale, iar Mănăstirea Vorona a devenit unul din cele mai importante așezăminte duhovnicești pentru Județul Botoșani.

ARTICOLE ASEMANATOARE

Comentarii

Comentarii