full screen background image

AUDIO/ FOTO/ VIDEO/ Laureații Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru 2018

Cel mai valoros și mai râvnit premiu de poezie din România a fost decernat, marți seară, la Botoșani, în cadrul unei Gale găzduită de Teatrul Mihai Eminescu.

Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia, pentru anul 2018 a fost decernat de Primăria Municipiului Botoșani poetului, dramaturgului și publicistului  LIVIU IOAN STOICIU, care a primit și titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani.

Pentru acest premiu au mai fost nominalizați dramaturgul Matei Vişniec și poeții Constantin Abăluţă, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan și Ioan Es. Pop. Nominalizările au fost făcute în urma unui sondajul efectuat de Fundaţia Culturală „Hyperion – c.b.” Botoşani, în perioada august-noiembrie 2018, în rândul membrilor juriului, la care au fost supuşi 25 de poeţi.

LIVIU IOAN STOICIU:

Premiul Opus Primum pentru debut a fost acordat de Memorialul Ipotești poetei Mina Decu, pentru volumul DESPRINDERE.

Juriul a nominalizat 5 din cei 19 poeți care au trimis volum de debut: DANIELA HENDEA,  cu volumul ACORDOR DE TEREMIN (Editura fraACTalia, 2018), IULIANA LUGU, cu volumul KOMMOS. PROCESIUNE PENTRU HISTERECTOMIE (Editura fraACTalia, 2018), VLAD SERDARIAN  cu volumul  TERITORIUL ANIMALELOR (Editura Tracus Arte, 2018), IOANA VINTILĂ cu volumul PĂSĂRI ÎN FURTUNA DE NISIP (casa de editură Max Blecher, 2018) și Mina Decu, pentru volumul DESPRINDERE, (Editura Charmides, 2018).

La Gala de decernare a premiului Național de Poezie Mihai Eminescu a participat și Varujan Vosganian, prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Romania.

Ediția din acest an a Zilelor Eminescu s-a încheiat cu un recital susținut de Adrian Naidin.

Liviu Ioan Stoiciu a debutat publicistic în anul 1967, debutul editorial având loc în anul 1977, cu ciclurile de versuri Balans în Caietul Debutanţilor. Are zeci de volume de versuri publicate şi este prezent în antologii din ţară şi străinătate, autor de romane, lucrări de memorialistică şi publicistică, dramatug, recompensat cu premii şi distincţii printre care şi Meritul Cultural în grad de Ofiţer, în anul 2004.

 

 

Comentarii

Comentarii