full screen background image

Protest pentru sporuri în fața DGASPC

Angajaţii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani vor protesta vineri, timp de două ore, în fața instituției.

Sindicatul IMPACT susține că la miting sunt așteptate peste 250 de persoane, angajați care nu și-au primit sporurile pentru condițiile de muncă.

Cu toate că, în luna ianuarie au fost emise acte adiționale cu modificările sporurilor pentru condiții de muncă, iar conducerea DGASPC Botoşani a confirmat aplicarea regulamentului de sporuri aprobat prin HG. nr. 153/2018 pentru salariatii din centrele din subordine, la data plății salariilor, angajații NU au primit drepturile salariale cu noile sporuri.

Sindicaliștii spun că “hotărârea privind neacordarea acestor drepturi salariale a fost una UNILATERALĂ, fără informarea oficială a partenerilor sociali, fără prezentarea motivelor care au dus la această decizie în timp real, astfel încât împreună să fie găsită cea mai oportună soluție în favoarea salariaților. ‘”

“Subliniem că, angajatii care ar fi beneficiat de majorarea sporurilor pentru condiții de muncă sunt cei care îşi desfăşoară activitatea în centrele cu copii, tineri şi adulti cu dizabiltăți, iar salarizarea nu este una dintre cele mai avantajoase.” a declarat Camelia Socianu, liderul Sindicatului IMPACT Botoșani.

Probleme cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă au și angajații de la Muzeul Județean și de la Memorialul Ipotești.

E o situaţie specială în cazul angajaţilor de la Muzeu şi Memorial. Am decis să mergem în instanţă pentru drepturile lor şi să le obţinem începând cu luna noiembrie 2018, pentru că e o problemă de reglementare legislativă. Conducerile celor două instituţii şi cea a Consiliului Judeţean au înţeles situaţia şi vor să acorde sporul, dar nu au cadrul legislativ. Când va ajunge Ordonanţa 114 în Parlament vom încerca să promovăm un amendament, astfel încât această categorie de angajaţi să poată beneficia de sporuri”, a declarat Camelia Socianu, liderul Sindicatului „Impact”, care îi reprezintă şi pe angajaţii de la Muzeu.

O situaţie cât de cât similară se înregistrează în rândul mai multor categorii de bugetari. Astfel, la unii sporurile se calculează la salariul din din 2018, în timp ce la alţii acestea sunt egale cu „cuantumul ultimei luni a anului trecut”.

Protestul se va desfășura între orele 11.00 și 13.00.

În funcție de rezultate, sindicaliștii analizează posibilltatea continuări protestelor până la grevă.

Comentarii

Comentarii