full screen background image

Senatorul PNL Costel Șoptică a cerut Ministerului Transporturilor explicații despre situația căii ferate pe care circulă trenul Dorohoi -Iași

Pun în pericol viața oamenilor cu bună știință. Atunci când o instituție a statului își recunoaște neputința, însă nu este capabilă să livreze soluții măcar pe termen scurt și mediu, nu mai putem vorbi de delăsare, ci de incompetență.

Declarația aparține senatorului PNL, Costel Șoptică și vine după o interpelare făcută, în luna februarie a acestui an, către ministrul Transporturilor prin care a cerut explicații despre situația căii ferate pe care circulă trenul Dorohoi -Iași, raportându-se la recentele deraieri de trenuri care se puteau transforma în adevărate tragedii.

“Situația este gravă, deoarece pentru mulți botoșăneni acesta este singurul mijloc de transport pe care se bazează pentru a ajunge la oraș.

Deși există un contract încheiat cu un operator privat (RC-CF Trans SRL Brașov) care revizuiește trimestrial împreună cu SRCF Iași starea tehnică a liniilor ferate, construcțiilor și instalațiilor, realitatea din teren ne demonstrează că dincolo de a constata, nu se întâmplă nimic. Asta în ciuda faptului că, în răspunsul evaziv pe care mi l-au dat, recunosc multiple nereguli care oricând pot duce la tragedii.

Suprinzător este faptul că, în prezent, există șase limitări de viteză cauzate de lipsa de vizibilitate, situație care se poate rezolva prin simpla tăiere a vegetației și arbuștilor. Este inadmisibil să accepți o astfel de explicație și să nu iei nicio măsură  pentru a-l determina pe operatorul privat să își îndeplinească obligațiile contractuale.

Nu mai departe de ziua de ieri, un tren a deraiat. Să nu uităm însă bilanțul ultimelor luni, mai multe trenuri de pasageri/marfă au deraiat pe diverse rute în țară, ceea ce indică faptul că întreaga linie de cale ferată din România  este într-un stadiu avansat de degradare.” spune senatorul PNL.

“Consider că Ministerul Transporturilor, prin instituțiile pe care le are în subordine, ignoră cu desăvârșire semnalele din ultimele luni, respectiv că linia ferată este depășită și se poate ajunge în orice moment la tragedii și pierderi de vieți omenești, de aceea voi solicita măsuri concrete și urgente pentru remedierea neregulilor depistate și recunoscute chiar de către operatorul privat.

Bilanț- pe 2 martie au deraiat două trenuri de pasageri în zona Brașov, pe 14 martie a deraiat un tren de marfă în județul Hunedoara, pe 23 decembrie 2018 tot în județul Hunedoara, o persoană a fost aruncată din tren ca urmare a deraierii, iar în aceeași zi un tren de marfă a deraiat în județul Caraș-Severin.” adaugă  Senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.

 

Comentarii

Comentarii