full screen background image

AUDIO/FOTO/Dimineți animate cu…ie! Cum marchează elevii de la Arte Săptămâna Națională a României

La Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” se desfășoară în perioada 25 – 28 noiembrie 2019 cea de a doua ediție a “Săptămânii Iei Românești”. Proiectul aparține Consiliului Școlar al Elevilor și constă în invitația ca, pe parcursul săptămânii premergătoare Zilei Naționale a României, atât elevii, cât și cadrele didactice să participe la cursuri și la celelalte activități purtând IA românească. Chiar dacă nu s-au conformat toți cei invitați, atât elevii cât și profesorii care au făcut-o au intrat câte puțin în atmosfera Sărbătorii Naționale ce vine. Veselia și frumusețea tinerilor, alături de marea diversitate a motivelor tradiționale din țesături, vorbesc despre optimism, culoare, eleganță și foarte multe înțelesuri.

Mai mult, pentru că artiștii au diverse moduri de a simți și exprima ceea ce simt, cei de la ”Ștefan Luchian” au îmbinat două proiecte readucând la viață nu doar ia tradițională ci și frânturi ale scenelor în care bluza tradițională românească apare în operele de artă de mare valoare. Astfel, într-un proiect coordonat de profesorul Daniela Hrițcu, elevii de la artă plastică reconstituie opere clasice printr-o tehnică numită ”reenactment”, transpunându-se în scenele din tablouri și comparând la final opera cu fotografia.

Am povestit astăzi în Dimineți animate, cu două dintre elevele Liceului de Arte, care adus costumul popular în studioul Viva Fm. Și sărbătoarea națională!

Comentarii

Comentarii